Home

Wat maakt dat mensen bevestigd worden in hun passie, kwaliteiten en vaardigheden?

kaart is geen gebiedMensen, of het nu vrijwilligers of professionals zijn, raken het meest betrokken bij een project of taak, als ze op een of andere manier op hun eigen kwaliteiten, hun inzichten en hun innerlijke waarden worden aangesproken. Een werkwijze die dit aspect goed heeft doordacht is de methodiek van Waarderend Onderzoeken (Appreciative Inquiry). Deze aanpak kiest voor een positieve benadering van mensen, de verhalen die zij vertellen over zichzelf en de organisatie en tenslotte worden in deze aanpak denken en doen elkaar gehouden.

Werken aan de juiste vraag.

Houdt het liever bij de goede vragen, want: ‘Alleen zwakke geesten zoeken de definitieve antwoorden.’ (Thornton)

Alle begin van werken begint met de aandacht voor en samen vast stellen van de centrale vraag. Wat gaan we eigenlijk met elkaar onderzoeken? Zijn we het er over eens dat dit het vraagstuk is?  Soms kan het beantwoorden van die vraag een hele tijd kosten, en naar later blijkt dat zinvolle tijd te zijn. Zolang de vraag niet helder is, bestaat het gevaar dat de verkeerde bril op de situatie wordt gelegd.

Verandering betekent onzekerheid en het gevaar van grijpen naar ‘bekende recepten’ ligt altijd op de loer. Werken aan duurzame verandering is vaak het ‘waarderen’ofwel het herontdekken van hoe men in het verleden is omgegaan met ontwikkelingen en veranderingen. Dit is de basis voor het aandurven van nieuwe stappen.

Op de volgende pagina’s lees je meer over de onderwerpen die ik vanuit mijn werk of achtergrond boeien.  Vragen rondom theologie en maatschappij zoals hedendaagse vormen van bezieling, betekenis- en zingeving, binding en empoweren van mensen in groepen en organisaties, methodisch werken.

Naast mijn werk als freelance wijkwerker/geestelijk verzorger sociaal isolement hou ik me bezig met begeleiden van vrijwilligersorganisaties en het geven van trainingen en workshops.

Je kunt me vinden via: Mobiel: 0644852227. Mail: janvandiepen@outlook.com Zie ook mijn profiel op Linked Inn

Voor wie geïnteresseerd is verwijs ik ook naar mijn filosofieblog. Hier komen een aantal maatschappelijke thema’s aan bod die belicht worden aan de hand van bekende en minder bekende filosofen.

Jan van Diepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s