Waarderend onderzoeken

Het is opvallend op hoeveel terreinen je het gedachtegoed van A.I. ofwel waarderend onderzoeken kan toepassen. Met name de nadruk op positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen levert een andere energie op dan wanneer ingezoomd wordt op problemen. Ik zie de methodiek terug bij coaching, onderwijs, vrijwilligersondersteuning en beleidsontwikkeling. In het begrip waarderend onderzoeken zit in de kern al de essentie van de methodiek.

  1. Onderzoeken. Bedoeld is het niet onmiddellijk oordelen, maar van alle kanten bekijken. Er is nog geen goed of slecht. Het is gelijkwaardig verkennen, elkaar serieus nemen, luisteren, delen, verbinding maken.
  2. Waarderen. Hier gaat het om het vinden van de juiste woorden. Positief en negatief, er is ruimte voor emoties, belangen, gedachten. Maar wel op een onderzoekende manier.

Door hier aandacht aan te geven ontstaat er ruimte om nieuw naar de organisatie te kijken, de werkgroep, het beleid, de kwaliteiten van mensen. Niet idealistisch, maar mensen die het aandurven om reëel naar de werkelijkheid te kijken. Juist dit gezamenlijk betekenis geven (gezamenlijke taal) aan de werkelijkheid is de kern van deze methodiek. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s